Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Fizikai munka a várandósság alatt

hitek-tévhitek az emelgetésről

2014. december 18. - Lakatos Éva

Nemrégiben olvastam Dr. Czeizel Endre egy írását a fizikai terhelésről, ezt röviden összefoglalom Nektek. A kiinduló gondolata az volt, hogy sikerült egyes orvosoknak arra az álláspontra jutni, hogy a fizikai terhelés káros a magzatra. Nagyanyáink még a termőföldeken dolgoztak az utolsó hónapig, egészséges gyermeknek adtak életet, bár jóval nagyobb volt a halvaszületés vagy a korai csecsemőhalál, de ez nem a fizikai terhelésre róható fel. Részben. Ugyanis a két álláspont közül-az erős fizikai terhelés és az attól való teljes eltiltás- valahol félúton van az igazság a jelenlegi kutatások szerint. Ezek szerint, csak akkor ártalmas ha az anya érrendszere nem elég erős, nem tudja kiszolgálni saját és babájának igényeit. A megnagyobbodott méhlepényen egy perc alatt egy liter vér is keresztül megy a várandósság alatt, és a sportolás alatt használt harántcsíkolt izomzat vérellátása is megnő. Ha egészséges szívvel rendelkezünk nem lehet gond, a szív kiszolgálja mindkettőt. A gondok ott kezdődnek ha nem elég fejlett az érrendszer. Ebben az esetben versengés indul fizikai terhelés alatt a harántcsíkolt izomzat és a méhlepény vérellátás között, aminek az lesz az eredménye hogy egyik sem működik megfelelően. A méhlepény nem kapja meg a megfelelő mennyiségű vért, ezáltal a baba táplálása lecsökken. Eredmény kisebb súlyú baba, esetleg valamilyen fejlődési rendellenesség, visszamaradottság. A harántcsíkolt izomzat sem kapja meg a kívánt vért, így a fizikai munka hatékonysága sem kielégítő.

Az első vizsgálatok egyike teherbeesés után az EKG, esetleges szívultrahang, ahol könnyen és gyorsan kiderül van-e szükség további vizsgálatokra. A fejletlen érrendszerű nőknek ugyanis kisebb szívük van, ami jól látható. Az EKG segít következtetni eltérő nagyságra, amit ultrahanggal megerősítenek. Magam is így jártam, de pont ellentétes értéket mérték, az átlagnál nagyobb szív, amely a rendszeresen sportolók esetében általános, és bizonyos határokon belül egészséges. A lényeg, legyen ellenőrzés. Czeizel éretlen érrendszer, illetve cseppszívvel rendelkezőknek a hatodik hónap után nem javasol semmilyen sportot.

Mindezek ismertében felhívja a figyelmet arra a tévhitre, hogy az emelés vetélést, idő előtti vajúdást okoz. Ez csak akkor fordulhat elő ha a várandós rossz érrendszerrel, kisebb szívvel rendelkezik. Jó kideríteni várandósság előtt, milyen állapotban van a szívünk. Sporttal, mérsékelt, közepes intenzitású kardió jellegű mozgással nagyon sokat fejleszthetünk rajta, így csak magamat ismételve arra hívom fel a figyelmet, hogy mozogjunk a babavárás előtt is! Egy orvosi vizsgálat és egy edzővel végzett terheléses vizsgálat mindenre fényt derít!

Mozgásra fel! :)

Évi

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr16995233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása