Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

No pain, no gain: a megdőlni látszó teória

2015. január 11. - Lakatos Éva

Nem kell gyógytornásznak lenni, hogy megérts pár alapvető anatómiai mechanizmust. Az elmúlt évek, talán legnagyobb változása a fitnesz iparban, hogy már van egy maroknyi fitnesz szakember, akik egyben gyógytornászok is, és van még egy kisebb csoport, akik ugyan nem gyógytornászok, de folyamatos tanulás mellett, elmélyítik anatómiai tudásukat, és vendégköreiben a fogyás, teljesítményfokozás fontossága mellett, fokozottan figyelnek a sérülések megelőzésére és az esetleges fájdalmak megszüntetésére. A no pain, no gain, azaz nincs eredmény fájdalom nélkül teória megdőlni látszik, amely nem csak az amatőr sportolóknak jó, hanem az élsportban tevékenykedőknek is, akiknek megélhetése múlik egy-egy sérülésen.

knee_braced_runners.jpg

Ha mozgásra szánod el magad, de van valamilyen állandó fájdalmad, hátban, nyakban, derékban, térdben stb., szerencsére már találhatsz olyan edzőt, aki segíthet ennek leküzdésében. Sose hanyagold el a tüneteket, akkor sem ha nem állandó vagy csak tompa, és keress olyan edzőt vagy csoportos órát ahol elég felkészült az edző arra, hogy személyes igényeid kielégítse. Hogy milyen más tulajdonságokkal rendelkezik egy felkészült edző, arról itt olvashatsz, de maradjunk most csak annál, hogy anatómiai tudása elég mély ahhoz, hogy első körben ne küldjön haza vagy rögtön gyógytornászhoz. Amit te is gyorsan megtanulhatsz, ha a test mechanizmusáról van szó, az ízületről-ízületre elv, mely egy nagyon egyszerű mintát ír le.

Lenről felfelé haladva az ízületednek egészséges állapotában így kell működnie:

Boka: mobil

Térd: stabil

Csípő: mobil (többsíkú, kicsit kakukktojás)

Ágyéki gerincszakasz: stabil

Háti gerincszakasz: mobil

Lapocka: stabil

Glenohumerális (lapocka-felkarcsonti) ízület: mobil

Tök egyszerű, ha valamelyik részen fájdalmad van, akkor nem megfelelően mobil vagy épp stabil az ízületed.

Miért nem?

A terület ahol érzed a fájdalmat kompenzál egy másik, rendszerint alatta vagy felette lévő ízület helytelen működését. Például ha fáj a térded, valójában a csípődet vagy a bokádat kell megvizsgálni, ha a bokád nem megfelelően működik előbb-utóbb térdfájdalmad lesz, vagy a térdfájdalmadból lesz bokaficamod.

Ennek ismeretében már jóval egyszerűbb leszűrni, hogy jó kezekben vagy-e edzésen. Ha az edző olyan gyakorlatokat csináltad veled, amely a fájdalmas területet dolgoztatja, akkor állj tovább, mert csak tovább romolhat a helyzet. Ha jó az edző, fel tudja mérni menyire komoly a helyzet, szükség van-e gyógytornász bevonására vagy edzésprogramja preventív jellege megelőz egy komolyabb sérülést. A mobilitás-stabilitás balanszát kell elérni, és bár, elsőre furcsának tűnik, hogy erős térdfájdalmadra az edző csípőhorpasz feladatokat csináltat, de hidd el segíteni fog. Sose állj le a mozgással, fájdalom esetén, inkább keresd meg a fájdalom pontos okát és helyét, és szüntesd meg szakember segítésével. A pihentetés ízületi fájdalomra, ma már csak nagyon ritka esetben gyógymód (átmeneti tünetmentesítés), az ízületek megfelelő edzésigényének kielégítése meghozza az eredményt. Senki se keseredjen el, hogy le kell mondania kedvenc sportjáról azonnal, ha valahol fájdalmat érez. Nem minden fájdalom igényel azonnali orvosi beavatkozást, csak edzésprogrambeli változást!

Úgyhogy változtass!

É 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr407060597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása