Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

6 dolog amit vizesedés ellen tehetsz

2015. január 25. - Lakatos Éva

A legtöbb nő megtapasztalja élete során a megduzzadt bokák és lábak kellemetlen érzését. Az álló munkát végzők, a csinos magassarkú cipőt hordó nők, és a kismamák a leginkább érintettek a témában. A kismamák terhesség utolsó trimeszterében, főleg a 34. hét környékén kezdik el tapasztalni a nap végére a megduzzadt és elnehezedett lábak érzését és látványát. Nem várandósan jó figyelni az első jelekre és orvoshoz fordulni, hogy kizárják a súlyosabb betegségek lehetőségét. Kismamaként majdnem hogy természetes jelenségről van szó, de ha magas vérnyomás is járul hozzá, jobb orvoshoz fordulni. A méh és méhlepény növekvő súlya nyomást gyakorol a medence vénáira, amely megnehezíteti a vér visszaáramlását a szív felé. Ez pangást idéz elő, és a megnövekedett vízmennyiség bejut a szövetekbe, ettől duzzadnak meg a lábfejek és bokák.

Amit szigorúan tilos tenned:

- vízhajtás teafüvekkel, gyógynövényekkel. Vannak fűfélék, amelyek jó hatással lehetnek  a vízvisszatartásra, de terhesség alatt jó néhány közülük méhösszehúzódást okoz, így csak orvosi felügyelet mellett szabad fogyasztani.

- vízmegvonás: régen javasolták a bevitt vízmennyiség csökkentését, mára egyetért az orvosi gárda, azzal, hogy szigorúan tilos, sőt, növeljük meg a fogyatékbevitelét.

- szűk és magassarkú cipő, szoros ruhadarabok hordása: magassarkú cipő már a terhesség kezdetétől nem javasolt, nem csak a megváltozott súlypontok miatt, hanem a vizesedés elkerülése végett is. Hagyd, szabadon áramlani a vért amennyire csak lehet.

-szaunázás: ebben az időszakban szigorúan tilos a vízhajtás, a meleg és forróság a megtartott vízet tovább köti, így pont az ellentétes hatást érheted el.

Amit tehetsz ellene:

  1. Vátltózuhany: lefekvés előtt meleg vízzel 2-3 percig zuhanyoztasd lábaid, majd 15 másodpercig hideg vízzel. Legalább háromszor ismételd meg, ez jó értorna a lábaidnak és segít a duzzanat csökkentésében.
  2. Felpócolt lábak: ha ülőmunkát végzel, ugyanúgy kell figyelned lábaidra mintha álló munkát végeznél. A sok ülés is vizesedéshez vezet, időnként helyezz bokád alá párnát és úgy dolgozz. Derekad is jól támaszd, meg hogy ne essen szét testtartásod.
  3. Egyél több gyümölcsöt: folyadékbeviteled növeld meg, de nem kell feltétlen ásványvíz formájában, lédús gyümölcsökkel is megteheted.
  4. Cink, kálium, kálcium bevitel megnövelése
  5. Napi 20-30 perc séta: a lábak hosszútávú lógatása, az ülés, vagy a statikus ácsorgás mind elősegítik  a vizesedést. Szükséges a mozgás, utolsó hetekben a napi szintű séta sokat segít, illetve mindazok a sportok, amelyeket terhesség előtt is végeztél. Tornáztasd rendszeresen bokádat körzésekkel, hintáztatással.
  6. Sószegény étrend: a só köztudottan megköti a vizet, így ajánlatos nem sózni külön az ételeket és csökkentett nátriumtartalmú ásványvizeket fogyasztani. Javasolják, lehetőleg 1 liter lágy vízben 1-2 citrom levét meginni.

images_1_.jpg

Normális esetben reggelre elmúlik a duzzanat, de ha úgy látod, hogy mégsem és túl nagy az eltérés a lábak duzzadtsága között jelezd orvosod felé a problémát.  A szülés után egy-két héttel elmúlik az ödéma és rengeteg víz távozik a szervezetből, a megkötött víz igen sok kilót jelenthet a mérlegen.

Szép napot Nektek,

É

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr777106785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása