Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Láthatatlan edzés a gátizom torna

2015. január 05. - Lakatos Éva

Nem mehetünk el szó nélkül egyik legfontosabb izomzatunk a gátizmok mellett. Még az aktívan sportoló nők többsége sem fordít nagyobb figyelmet erre a területre, mindig fontosabbnak tűnik a kockás has és a körzővel megrajzolt fenékforma. A tökéletes bombaforma bentről-kifelé halad, önbizalmunk is csak akkor lehet teljes, ha rendben vagyunk odalent is, semmit nem ér a kockahas, ha közben magunk alá vizelünk a legkisebb erőkifejtés hatására is.

Röviden egy kis anatómia:

A gátizom feladata hogy alátámassza a hasi és kismedencei szerveket. Ehhez kapcsolódik egy kötőszöveti- és szalagrendszer. A gátizom háromrétegű izom, amelynek legfontosabb lemeze a szeméremcsonttól az ülőcsontig húzódik V alakban, itt vannak a kivezető nyílások. Ez egy természetes sérvkapu, a gátizom erősségének fontossága itt nyilvánul meg: ha ez gyengül, vagy eleve gyenge, megsüllyednek a szervek, a gyenge záróizmok nem lesznek képesek akaratlagosan nyitni, zárni a végbelet és a húgycsövet. A két lábon járás és a felegyenesedés hátránya itt ütköznek ki, a gravitáció húz lefelé, erős izomzattal meg kell tartani a szerveket. Az intenzív szexuális élményért is felelősek a gátizom idegsejtjei, minél erősebb, annál intenzívebb az élmény. 

incofemale-hun-d00000136b26c442fc830.JPG

A gátizom akartunktól függően működő izomzat, zárását, nyitását kisgyermek korban elsajátítjuk, majd a kor előrehaladtával természetes módon gyengül. Nagyon fontos tény, hogy ez az izomzat ugyanúgy, mint a többi izomzatunk edzhető és formában tartható. A hüvelyi szülés erősen igénybe veszi ezt a régiót, így ajánlatos már a szülés előtt ráerősíteni és utána is folytatni a gyorsabb regenerálódás érdekében. A preventív szemlélet a leglényegesebb, ha már kialakult a baj a műtét a legtöbb esetben csak átmeneti megoldást hoz, mivel a műtéttel az izomzat nem lesz erősebb csak a stabilizáló szalagrendszer lesz rövidebb, ami a gravitáció hatására idővel visszanyúlik.

Szerencsére alkattól függetlenül mindenki képes ezt az izomzatot erősíteni, és még az idő hiánya sem lehet kifogás. A Kegel-féle torna kifejezetten a kismamáknak lett kitalálva, Dr. Arnold Kegel publikálta 1948-ban. Rendkívül egyszerű feladatok, nem lehet variálni, eredményességét napi 3-szor 10 perces gyakorlást követően, négy hónap után lehet mérni. Az a jó benne, hogy bár napi 30 percről van szó, de ezt végezheted bárhol, bármikor, az utcán, munkahelyen, otthon, munka vagy pihenés közben. Nagyon gyenge izmok esetén fekve, amúgy lehet ülve, állva, ahogy jól esik. Csak arra figyelj, ne hogy feszítsd meg hozzá hasad, combod, feneked:

- állóképesség fejlesztése: a záróizmok lassú, megtartott összeszorítása
- erőfejlesztés: a záróizmok maximális erős összeszorítása
- gyorsaságfejlesztés: a záróizmok gyors összeszorítása
- az ún. Kegel-lift gyakorlat: a medencefenék-izomzat megemelése

Cél a napi 150-200 szorítás elérése. Sietni nem kell, mindennap picit emeld az ismétlésszámot és pihenj a feladatok között. Ez az egyszerű gyakorlatsor preventív jelleggel korán el kell kezdeni, így megelőzhető a várandósság alatt fellépő problémák (vizelet-székletvissztartási problémák, megsüllyedő méh, hüvely, aranyér stb.), amely a szülés után tovább romolhat, jobb esetben pedig csak idős korra jelentkezik. Gyakorlását bármikor el lehet kezdeni. Végre egy torna, amit tényleg mindenki végezhet, kezd most!:)

Évi

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr57044881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása