Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Mi a megfelelő pulzus számodra?

A pulzusmérés alapjai

2015. január 02. - Lakatos Éva

Életünk bármely szakaszában is járunk, ha testmozgásra adjuk a fejüket, van egy-két eszköz, amely nagyon nagy segítségünkre lehet. Nem tartom fontosnak a legdrágább sportruházati cikkek beszerzését, amin nem spórolhatunk az egy jó cipő, sportmelltartó, sportfehérnemű. A többi úgy gondolom ízlés kérdése, legyen légáteresztő és kényelmes. Ezek mind kényelmünket szolgálják, de a sportolás nem a kényelemünkről szól, sőt! Csinos rucitól még nem leszünk erősek és csinosak, meg is kell izzadni. A ruházaton kívül vannak olyan eszközök, melyek  kiváló támpontot adnak edzésszintünk felméréséhez személyi edző nélkül is. Nem csak állóképességi sportok futás, úszás, kardiómozgások végzése közben kell pulzusmérőt hordanunk, hanem minden mozgásformánál. Ez különösen fontos, ha kismamakorba léptünk, mert az elsődleges különbség a kismama és kismama előtti sportolás között, hogy az intenzitást vissza kell vennünk, nem mozoghatunk zsírégető vagy felső pulzushatár közelében, mert az veszélyes ránk és a magzatra is.

De mit is árul el pulzusunk?

A pulzus a szív percenkénti összehúzódását jeleni. Számából következtetni lehet vérnyomásunkra, szív-és érrendszeri betegségekre, pajzsmirigyproblémára, érszűkületre. A nők esetében mindig kicsit magasabb pulzusszámokról beszélhetünk, terhesség esetén az alappulzus tovább emelkedik. Érdemes figyelni rá, ha úgy érzed, túl szaporán dobog a szíved, orvossal konzultálj, és mérd rendszeresen a vérnyomásod, hogy elkerüld a terhességi magas vérnyomást.

Pulzusunk kordában tartása segíti elérni reális célunkat. Egyes célok eléréséhez más-más pulzustartományt kell becéloznunk. Egyszerű módszerrel, a 220 mínusz életkorunk meghatározásával megkaphatjuk azt az értéket, amely felé tilos mennünk, és amelynek közelében való hossztávú munka ártalmasnak hat szívünkre. Vannak edzésformák, amikor a felső határ közelébe kell lépnünk rövidebb időre, de ezt mindig a célkitűzéseink határozzák meg. Edzői egyeztetés nélkül nem ajánlatos a felső határon túl lépni. Az alábbi táblázat segít meghatározni életkor függvényében a számunkra ideális tartományt:

pulzus.gif

Kismamák esetén ne menjünk formában tartó zóna fölé. Zsírt égetni az aerob zónában tudsz, igazán erő-állóképességet fejleszteni pedig az anaerob zónában. A mozgás időtartama alulról felfelé csökken, tehát az alacsony intenzitású zónában a legtöbbet, az anaerob zónában a legkevesebb időt tartózkodhatsz. A zsírégető, aerob zóna 40 percnél kezdi elérni célját, ez alatt csak tartod azt a szintet, amin éppen vagy. Lehet kiváló eredményeket is elérni 20 perc mozgással is, de ehhez a piros mezőbe kell lenned sokszor, ami nem zsírégetésre való, de kiválóan megdolgoztatja szíved és anyagcseréd.

Elég kezdetnek a legegyszerűbb pulzusmérőt beszerezi, független attól, futásra vagy zumbázásra szántad el magad. Ezek már beszerezhetőek egy sportnadrág áráért, a komolyabb darabokért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ezek az órák, már nem amatőr sportolóknak készülnek, szerintem felesleges olyan órát hordani, aminek mérőszámait nem tudjuk értelmezni. A céltartomány beállítása általában minden órán alapfunkció, minden edzés ennek beállításával történjen, az óra csipog, jelez, ha a tartományból kilépsz. Ha nincs ilyen funkció, az sem baj, csak vess pillantást többször órádra, és a mért számok függvényében alakítsd az intenzitásod. Van, hogy az ember elkapja a hév és nem veszi figyelembe a pulzust, de te ne tedd, lebegjen előtted célod és maradj a tartományban! A kontrollban tartott edzés csinosabbá tesz, mint egy méregdrága sportkollekció!

Tessék csak kipróbálni :)

Évi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr557032279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása