Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

2 egyszerű gyakorlat nem csak magassarkú rajongóknak

2015. január 18. - Lakatos Éva

A felnőtt lakosság 75% százaléka szenved boka-térdfájdalomtól, nagyobb részt nők, akik valamilyen láb deformitást szenvedtek el a magassarkú cipők használatától. Sportolók körében is rendkívül gyakoriak ezeknek az ízületeknek a fájdalma, aminek elsődleges forrása a boka mozgástartományának beszűkülése. Az ízületről-ízületre elv alapján, a boka az a pont, amely a lánc első eleme és az egész testre kiható fájdalmat tud okozni. Ezek közül a leggyakrabban előforduló fájdalom a térdben, bokában, csípőben jelentkezik, amihez nem kell extrém terhelésnek kitenni a bokát csak apró, de folyamatosnak. Ilyen a magas sarok viselése, amelyben a sarok megmagasítása, arra kényszeríti a testet, hogy előredőljön. Akik, nincsenek hozzászokva a magassarkú viseléséhez, a kisebb saroknál is előrebuknak, a kompenzálás hiánya miatt inkább lerúgják magukról a kényelmetlennek tűnő darabot.

6a00e54f05e1bb883400e54f9212138833-800wi.jpg

A legtöbb nő ugyanakkor hozzá van szokva, hogy a megváltozott nagyobb lábfej-sípcsont által bezárt szöget kompenzálja, csak idő kérdése, hogy fájdalmat érezzen valamely ízületében. Egyes sportok, főleg a küzdősportot végzők és futók is rá vannak kényszerítve, hogy bokájukat mereven tartsák, amely sérüléshez vezet.

Te magad így tudod tesztelni bokád mobilitását:

- állj szembe pár centire a faltól.

- hajlítsd be a bokád annyira, hogy a térded megérintse a falat. A sarok legyen végig lent.

- ismételd meg a mozdulatot tízszer, úgy hogy minden ismétlésnél kicsit távolítod a lábujjakat a faltól, így egyre jobban kell a bokádat behajítani. Próbáld meg a 10 ismétlést úgy kivitelezni, hogy 10-jére már ne érjen le a sarkad. Ott lesz a te maximális pontod.

- másik lábbal is teszteld magad, valószínű eltérést fogsz tapasztalni a bokáid mobilitása között.

Az ideális érték a faltól számított 10-15 cm, ez alatti értéknél dolgoznod kell a bokád mobilitásán komolyabb fájdalom elkerülése érdekében. 

joint-mobility-dorsiflexion-drill.jpg

Hogyan? 

- az előző tesztet végigcsinálva állj meg azon a ponton, amikor még lent van a sarkad.

- hintáztasd a térded 5-ször a nagylábujjak, 5-ször középre, 5-ször a kislábujjak felé.

Ez a Michael Boyle által alkalmazott boka mobilizációs gyakorlat, aki kiegészíti az alábbi feladattal is a mobilizációt:

- állj szembe a fallal, nyugodtan támaszkodj meg a kezekkel.

- lendítsd jobbra a jobb lábad párhuzamosan, majd ellentétes irányba, miközben a tartó lábad végig lent marad. Ha nem túl mobil a bokád, akkor azt tapasztalod, hogy a lábfejed kifelé rotál.

Ezt a láblendítéses feladatot eddig csak csípőmobilzálásra használták, de építsd be a mindennapokba: ha sportolsz minden bemelegítésbe, ha magas sarkút hordasz, de nincs lehetőséged az irodában kényelmesebb cipőre váltani napközben. Végezd el ezeket a gyakorlatokat 2 perces szünetedben. A legjobb megoldás persze a tűsarkak mellőzése, de kellő odafigyeléssel a mindennapi fájdalomérzet csökkenthető. A szépségért szenvedni kell, de nem megrokkanni:)

É

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr957084639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása