Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Szoptass és sportolj!

2015. június 20. - Lakatos Éva

Számos hiedelem, távhit él a kismamák és csecsemős anyukák körében az izomláz és a szoptatás témakörében. Szülés előtt aktívan sportoló, anyukák is félve kezdnek neki újra a mozgásnak. A legelterjedtebb hiedelem, hogy a testmozgás hatására elapad a tej, vagy az izomláz csökkenti a tej mennyiségét illetve megváltoztatja ízét. Lássuk mi igaz, és mikortól érdemes újra mozogni, milyen intenzitással szoptató anyukaként.

Elsősorban tisztázni kell, mi az izomláz, mi okozza, hogy függ össze a tejtermeléssel:

Legelterjedtebb tévhit hogy az izomláz okozója a nagy terhelés alatt felgyülemlett tejsav, amely napokig fájdalmat okoz a terhelést végző területen. Valójában a tejsav feladata az izommunka segítése, hogy sportolás közben minél hosszabban és hatékonyabban  legyen képes dolgozni az izom. A tejsavszint egyénenként más és más, összegségében elmondható hogy mindenkiben termelődik, intenzitási, edzettségi fok függvényében. Talán az egyik legfontosabb tény hogy a tejsavszint a mozgást követő 20 percben felére csökken, majd kiürül a szervezetből, ezért sem állja meg a helyét, hogy az izomlázat a tejsav okozza, hiszen izomfájdalmat leggyakrabban az edzést követő napokon érzünk. Ekkora már egész biztosan nincs tejsav, így nem is okozhat problémát.

Az izomláz valódi okozója az izomrostok mikro szakadásai, mely gyulladást idéznek elő az érintett területen. Ami elszakad, az épül vissza és ez bizony fájdalommal jár. Ha szoptatós anyukaként izomlázat érzünk, nem kell kétségbe esni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a baba ebből semmit sem érez. Saját magunk érdekében mégis jobb elkerülni a nagyfokú izomlázat, melyet megfelelő bemelegítéssel és levezetéssel előzhető meg.

Mégis vannak dolgok melyekre fokozottan ügyelnünk kell:

  1. Mindig tartsuk be orvosunk utasításait, a rendszeres sportolás megkezdése előtt. A 6 hetes kontrollig valóban töltsünk sok időt pihenéssel, regenerálódással, a kicsi megismerésével. Ha rendben talál az orvos mindent, erőlétünk függvényében kímélő tornával kezdhetjük a mozgást.
  2. Az első hat hónapban az alábbi mozgásformák ajánlottak: gerinctréning, streching, jóga, bodyART, pilates, úszás, gyaloglás, baba-mama torna.
  3. Az első hat hónapban kerülendő mozgásformák: futás, kocogás, biciklizés, extrém sportok, minden rázkódással, ugrálással járó mozgásforma.
  4. Gondosan ügyeljünk a sportmelltartó megválasztására: jól tartó, de a tejcsatornákat nem nyomó melltartót válasszunk. Számoljunk méretváltozással, az edzés végére könnyen előfordulhat, hogy megtelítődnek a csatornák. A nem megfelelő méretű, túl szoros melltartó, erős tejleadóreflexet idéz elő, mely egyes babákat zavarhat és elutasíthatja a mellet. Érdemes edzés előtt szoptatni, vagy edzés után, szoptatás előtt előfejni.
  5. Kerüljük a préseléseket, kifejezetten hasizomra ható gyakorlatokat. A hasizom gyakorlatok helyett core stabilitást elősegítő gyakorlatokkal erősítsük vissza a hasizmokat. A komplexebb feladatok, jobban segítik az erősödést, mint az izolált feladatsorok. A törzsizmok stabilizálásával elkerüljük a derék-hát, csípőfájdalmakat.
  6. Fokozatosan vezessük vissza magunkat a mozgás világába: a hatodik hónapig kerüljük a nagy intenzitású edzéseket.
  7. Figyeljünk a megfelelő táplálkozásra, megfelelő vitaminbevitelre, folyadékpótlásra: a szoptatás és a babaápolás könnyen kimerítheti vitaminkészleteinket, melynek hatására a fáradékonyság növekedhet. Edzésnapokon a folyadékmennyiséget növeljük meg legalább 2 literrel, mert a nem megfelelő pótlás a tej mennyiségének rovására mehet.

Ne féljünk a mozgástól! A megfelelően megválasztott edzésforma segíti visszanyerni erőnket, lendületet ad a hétköznapoknak. Mindezek pozitívan hatnak szervezetünkre és ezáltal babáinkra is.

Jó sportolást,

É

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr697560370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása