Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Itt az 5 legjobb gyakorlat a lapos hasért

2015. január 07. - Lakatos Éva

Szerencsére lassan túljutunk azon a beidegződésen, hogy haspréssel, felülések ismételgetésével elérhetjük a lapos has látványát, helyi zsírégetés egyszerűen nem létezik. Egyre többen belátják, hogy a hasi zsírpárnák eltüntetése főleg az étkezésen múlik, a kockás has kérdése pedig a test zsírszázalékán. Gyakorlatokkal elősegíthetjük, de semmit nem ér a gyakorlás, ha nem figyelünk a táplálkozásra. 

Személy szerint, azokat a gyakorlatokat részesítem előnyben, amelyek nem izoláltan dolgoztatnak, hanem úgymond all in, mindenhol. A core stabilizáló gyakorlatok nagyon szépen hatnak hasizmaink egészére, az alábbi 5 gyakorlat is ezeket szolgálják, különösen örvend majd neki az alsó hasizom.

Cross-body Mountain climbers:

Egész testre ható feladat, amelyben az alsó hasizom a ferde hasizmokkal együtt dolgoznak erősen.

Így csináld:

1. Vedd fel a fekvőtámasz pozíciót. A karok legyenek teljesen nyújtva, a fejtetőtől a sarkadig végig egy egyenest kell alkotnod.

2. Húzd a jobb térded a bal könyöködhöz, innen vissza a kiindulóhelyzetbe. Csere: a bal térded közelíted a jobb könyöködhöz.

1203-cross-mountain-climber.jpg

Rolling plank

Szintén core stabilizáló feladat, mert abból sosem elég:) Alsó hasizmodon kívül még az alsó háti szakasz is hálásan megköszöni a gyakorlást.

Így csináld:

1. Vedd fel a plank pozíciót. Hogy milyen a teljes plank, arról itt olvashatsz. Törekedj az egyenes vonalra a válladtól a sarkadig.

2. Fordulj ebből a pozícióból a jobb oldaladra, ez az úgynevezett side plank. Maradj benne 10 másodpercig majd gyere középre és fordulj át a bal oldaladra. Mindig figyelj rá, hogy ne billentsd egyik irányba se a medencéd, az egész alkaron és ne a könyöködön támaszkodj. Ismételd a gyakorlatot.

1212-15minwo-4.jpg

Rolling up

Magyarán felgördülés. Sokan csináljuk, többnyire helytelenül.

Így csináld:

1. Feküdj hanyatt, kezed a fülek mellett, magastartásban nyújtózzanak hátra. Tartsd együtt a lábakat, nyomd lefelé a térdeket, feszítsd vissza a lábfejed.

2. Belégzésre emeld a karokat előre és nyújtózz előre, miközben a lapockád már felemelkedik, de a hát további része laposan lent van, lábak végig feszesen legyen lent a talajon. Csigolyáról-csigolyára kilégzésre gördülj fel.

3. Kilégzésre folytatod az előre haladást, igyekezz homlokkal a térdek felé. Egy kilégzésre tartsd meg a pozíciót, majd belégzésre jön a visszagördülés. Ez számít egy gördülésnek. Jöhet a szabályos ismétlés.

rollup-ilo_300.jpg

Hanging leg ralse

Függő testhelyzetben végzett lábemelés. Természetesen, ha nincs, húzódzkodó a közelben lehet fekve is, de függve jobb.

Így csináld:

1. Vállszélességben kapaszkodjunk fel a húzódzkodóra. Lábak, térdek együtt.

2. Behajlított térdekkel emeld meg a medencéd, és húzd a mellkasodhoz a térdeket. Lendület nélkül, mindig állítsd meg a mozdulatot, és lassan kontrolláltan enged vissza le a lábakat a kiindulóhelyzetbe.

Húzódzkodó hiányában, hanyatt fekvésben nyújtott lábbal merőlegesig emeld a lábakat, medencédet emeld meg egy pillanatra, utána engedheted le feszesen a lábakat, próbáld talaj fölött megállítani a mozdulatot.

555-hanging-knee-raise.jpg

Swiss ball jackknife

Magyarra lefordítva, térdbehúzás fitt ballon. A labda nagyon hasznos eszköz, csak ücsörögni rajta is jó, de aktívan felhasználni a mindennapi edzésben is, egyszóval kötelező darab. Az alsóhasizmon kívül az egyenes hasizom és alsóhátizmok is rendesen dolgoznak ebben a gyakorlatban. Nekem a kedvencem :)

Így csináld:

1. Vedd fel a fekvőtámasz poziciót, a sípcsontok a labdára feküdjenek fel.

2. Anélkül hogy a hátad domborítana, gördülj behúzott térdekkel előre, a csípő irányába és ott tarts meg egy pillanatra. A lényeg hogy maradj egyenes. Gördülj vissza a kiindulóhelyzetbe.

1212-15minwo-2.jpg

Mindig a minőségre törekedj, ezekből a feladatokból pár ismétlés felér legalább 100 haspréssel. Bizonyíték erre a másnapi izomláz:)

Jó edzést,

Évi

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr297047175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2015.01.08. 11:02:49

Aki csöppnyit is ért a fitness-hez és hasonló sportokhoz, jól tudja, hogy a hasizom vajmi kevés és kicsi ahhoz, hogy önállóan zsírt égessen, úgyhogy a lapos has titka a diéta és a kardió. Tök jó lenne, ha nem hülyítenétek minden mással a népet. Köszönjük.

eo 2015.01.08. 11:12:22

Aki pedig olvasni is tud, az ezt olvasta az első bekezdésben:
"Szerencsére lassan túljutunk azon a beidegződésen, hogy haspréssel, felülések ismételgetésével elérhetjük a lapos has látványát, helyi zsírégetés egyszerűen nem létezik. Egyre többen belátják, hogy a hasi zsírpárnák eltüntetése főleg az étkezésen múlik, a kockás has kérdése pedig a test zsírszázalékán."

domeboy75 2015.01.08. 11:47:42

Jó a cikk, most megyek és bontok egy zacskó, tejfölös-hagymás csipszet.

Ladislav 2015.01.08. 11:52:05

@domeboy75: Ne felejtsd el hozzá a sajtmártást!

Gabi957 2015.01.08. 19:02:00

Mint "fitness öregróka" csak annyit ehhez, hogy a kismama, vagy frissen szült anyuka - de más nő se - csináljon felülést semmilyen formában, mert a gát nagyon érzékeny terület, amit préseléssel terhelve alapvetően tönkre lehet tenni. Az összes belső szervet rátoljuk és a gyenge kötőszövet szépen nyúlik, egészen csúnya dolgok történhetnek....Akit érdekel, szívesen részletezem. A gerincoszlopnak se tesz jót, mert szuper kis porckorongsérveket gyárthatunk magunknak....Szóval csak nagyon óvatosan! :)

Gabi957 2015.01.08. 19:05:11

Bocs, még annyit, hogy a fekvőtámaszban végzett gyakorlatoknál nagyon fontos az ágyéki szakasz egyenesen tartása a hasizom rövidítésével, azaz összehúzásával - nem behúzásával - és a farizmok közelítésével.

Lakatos Éva 2015.01.08. 20:31:22

@Gabi957: Igen-igen! Véletlenül se kezdjen neki egy nő sem szülés után préselni otthon, míg a baba alszik. Orvosi kontroll után is csak fokozatosan, nem kell minden gyakorlatot megcsinálni azonnal ha csoportos edzésen veszünk részt. Én amúgy sem vagyok híve a felüléseknek, préseléseknek, de edzője és szemléletmódja válogatja.

A Tyne folyó déli partja 2015.01.08. 22:00:28

első mondat: a kajától függ.
második, hogy milyen gyakorlatot csináljunk a lapos hasért.
nincs itt némi ellentmondás?

mellesleg, a hanging leg raisen (bordásfal hiányában) kívül mindet csinálom, sőt, ha fekve is jó, akkor azt is, a rolling planket meg még csak nem is könyökölve, hanem teljes karral, be is hajolgatok, mégsincs lapos hasam...pont azért, mert túlságosan szeretem a kenyeret, csokit, krumplit.

szóval, a gyakorlatok jók, hasizom az lesz, de lapos csak a diétától.

Lakatos Éva 2015.01.08. 22:33:50

Ha úgy érzed van benne ellentmondás, akkor valószínű félreérhető voltam. A kajától függ, de ezek a gyakorlatok a kajával együtt hatásosak. Alacsony testzsírral mindenkinek kockás a hasa, de aki edzés nélkül kockás az tuti gyengébb izomzattal rendelkezik mint az, aki edzi magát. Szerintem a lapos hasnál vannak fontosabb dolgok, ez csak grátisz:) Igazad van abban, hogy ezek a gyakorlatoktól hasizmod lesz, lapos meg a kajától, ezt próbáltam az első bekezdésben tisztázni :)

A Tyne folyó déli partja 2015.01.10. 17:36:35

@Lakatos Éva: hát hasizmom az van (érzem is, meg már évek óta csinálom a fenti gyakorlatokat, meg azok haladó változatát - pilatesre járok, ott ezek pont szerepelnek), csak rajta van a plusz zsír:)
süti beállítások módosítása