Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Hogyan kell helyesen guggolni?

2015. január 12. - Lakatos Éva

Az alsótest gyakorlatok alapfeladati közé sorolandó a guggolás. Mindenki csinálja és mindenki máshogy, nagy vita van a szakemberek között is arról, mi a helyes kivitelezés. Csoportos edzésen, főleg aerobik jellegű órákon a guggolás majdnem minden esetben fél guggolást jelent, azaz behajlítjuk térdeinket úgy, hogy a comb párhuzamos a talajra. A legnagyobb vita mostanság, azon van, hogy a térd egészsége szempontjából mi a jobb, a teljes vagy fél guggolás.

Egy biztos, a guggolás nagyon összetett feladat, nem csak rengeteg izmot dolgoztat meg, de a csípő-, térd- és bokaízületek is nagy terhelést kapnak. Edzettségi szinten túl, egészséges ízületek, kellő stabilitás és mobilitás mellett végezhető helyesen a gyakorlat. Ezért gyakran előfordul, hogy edzett emberek sem képesek a teljes guggolásra, de még a félre sem. Nagyon fontos, hogy felmérjük szakemberrel vagy magunknak, hogy képesek vagyunk-e rá. Ha megy a teljes guggolás, azaz a feneked lejjebb viszed a comb vízszintes síkjánál, majdnem ráülsz a sarkadra, úgy hogy a térded a lábujjak elé nem kerül, akkor nincs semmi gond, továbbléphetsz a súlyzós változatra. Legtöbb esetben csak saroktámasszal megy a feladat. Ez talán a legkisebb baj, korrigálható, mondják azok, akik támogatják a teljes guggolást.

319529_442131552518386_1491612087_n.jpg

Sok félreértést szül az a meghatározás hogy a comb párhuzamos a talajra, mivel a térd hajlásszöge más és más lehet ebben a helyzetben. Van, akinek sokkal nagyobb a hajlásszöge, mint 90 fok, miközben combja párhuzamos a talajra, a térde könnyen a lábujjak elé kerül. Akik féltik térdük épségét, azok a félguggolásnál maradnak, megállítva a mozdulatot a mozgástartomány felénél, ahol bizonyítottan a legsérülékenyebbek a térdízületek. A vita forrása, hogy vízszintes alatt a vádli és hajlító közelsége miatt a térdízületekre nagyobb feszültség hat, ami egyesek szerint baj, míg mások úgy vélik, hogy az ember a teljes mozgástartományra van kitalálva így a feszültség nem rossz, ez nem egyenlő a fájdalommal. Ha megy lejjebb is a fenék, anélkül, hogy a térd a lábujjak elé kerülnének, akkor nem kell félni, csak attól, hogy félguggolástól fájni fog a térdünk. Abban a fél guggolás, teljes guggolás hívők is egyetértenek, hogy a helytelenül kivitelezett guggolás többet árt, mint használ. A fél guggolás csoport azt mondja, ha fáj a térded ne guggolj, míg a másik azt mondja, csak akkor guggolj, ha már tudsz. Azt gondolom, minden mozgás megtanulható helyesen, fájdalmat csak a helytelen minta okoz. 

Guggoljon az, aki tud, aki nem, az tanulja meg! :)

 É

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr737065073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása