Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Új irányzatok a baba-mama fitneszben

Három szuper mozgásforma babáddal

2015. január 03. - Lakatos Éva

A baba megérkezésével sok minden megváltozik, főleg életritmusunk. Első babával a legnehezebb, a tapasztalanság bizonytalanná tehet, emellett úgy érezheted nincs semmi rendszer a mindennapokban, csak annyi hogy etetsz, itatsz, altatsz, napról, napra más-más ritmusban. Nem csak az anya testének regenerálódását segíti a rendszeres testmozgás, de valami fix pontot is biztosít. A babával végezhető gyakorlatok abban az esetben is hasznosak, ha amúgy van annyi segítséged, hogy megold magad edzését, és van, ki vigyáz a picire, míg te elmész futni vagy edzőterembe. A babás órákon lehetőséged van más anyukákkal megvitatni a problémákat, tanácsokat kérni, megnyugvással fog eltölteni, hogy nem vagy egyedül problémáiddal. Babádnak sem árt egy kis társaság, immunrendszerének is kiváló tréning, emellett minden babás tornán szabadon mozoghat, játszhat, ismerkedhet, kap mindig masszázst, tiszta játszótér!

Edzői szemmel nézve a legtöbb baba-mama torna nem a teljesítményfokozásról, a standforma elérésről szól, hanem egy közösségről, ahol mellesleg mozogsz is. Ennek ellenére lehet elérni vele dolgokat, én inkább kiegészítésnek használnám a baba-mama tornát saját edzéseim mellett. Az első pár hónapban, a szoptatás ideje alatt, és csak miután letelt a 4-6 regenerálódási hét, óvatosan el lehet kezdeni sportolni és kísérletezgetni mi az intenzitás, ami nekünk megfelelő, hiszen minden anya szervezete másként reagál a szülésre, valakit jobban megterhel, valakit kevésbé, valaki küszködik a szoptatással, valakinek könnyen megy. A mozgás is befolyásolja a tej mennyiségét és minőségét, valaki bátran mozoghat és vannak, akik csak kis intenzitással, mert a tejsav felhalmozódása, még ha te nem is érzed, babád könnyen megérezheti.

Csoportos baba-mama torna általában miden nagyobb városban van, inkább olyanokat mutatnék be, amik kicsit mások, mint az általános tornaórák.

1. Babás agni jóga az Atma centerben . Amit érdemes róla tudni, hogy ez egy baba nélküli kötött jóga gyakorlatsorra épül, ami igen kemény, fűtött teremben történik. Itt szobahőmérséklet van, nem kell megijedni a melegtől, vagy ha nem ismered az eredeti sorozatot, azért van az oktató (ő is babájával), hogy segítségen neked.

Előnyei:

  •          minden izmodat megdolgoztatja
  •          csak olyan ászanákat (gyakorlatokat) tartalmaz, amik szülés után segíti a gyorsabb regenerálódást
  •          a babát súlyzóként használhatod
  •          kötött sorozat, minden órán ugyanazokat gyakorlod, óráról-órára érezheted a javulást és erősödést
  •          rugalmassá tesz
  •          baba nélküli verziójával szemben rövidebb, kevesebb gyakorlatot, kevesebb légzésszámot tartalmaz
  •          mindig van relaxáció a babáddal
  •          nyugodtan szabadon lehet a baba, ha nem akar részt venni az órán, legalább tudsz egyedül is gyakorolni
  •          nincs zene, nyugodtabb hangulatban telnek az órák, nem a pörgésről szól
  •          kemény óra, sokkal keményebb mit gondolnád :)

Hátrányai:

  •          edzői szempontból igazából nincs. Megmozgat és teljesen biztonságos rád nézve. Itt csak a habitusod lehet kizáró ok. Ha számodra a mozgás mozgalmasabb, könnyebben kapcsolódsz ki zenére és szeretsz "őrjöngeni" akkor itt nem biztos, hogy jól fogod magad érezni, márpedig a legfontosabb hogy te vezesd le a feszültséget és mozogj, a babádnak mindegy, hogy te jógázol, vagy ritmikus zenére aerobikozol.
  •          ha jól tudom, sajnos babakocsival nem lehet megközelíteni a termet. Hordózóval, kenguruval tudod hozni a babád, így nagyon át kell gondolnod, hogy mennyi cucc van nálad. Ellenben a szoptatással és pelenkázással nincs gond, arra lehetőséged van az öltözőben, de akár a teremben is (a stúdió nem babás jógára van berendezve, ezért csak utólag lettek ezek megoldva)

dsc_3166_copy.jpg

2. Bikewithbaby: mint a neve is mutatja, itt a cangajosok örülhetnek, végre van egy olyan óra, amikor beviheted babádat és hódolhatsz szenvedélyednek, a tekerésnek. A baba hordozóban a hátadon vesz részt az órán.

Előnyei:

  •          kiváló kardiómozgás, tehát elsősorban zsírégetésre tudod használni
  •          kiváló zene van. Bár ez ízlés kérdése, de a spininngesek nem csak a mozgás örömért járnak tekerni, hanem a zene miatt is. Ez jó neked és a babádnak is.
  •          itt is hozzád, kismamához van igazítva az óra üteme, nem lesz nagy őrjöngés, kisebb intenzitással történik az edzés, de ettől még megizzadsz.
  •          mindig van egy ember, aki csak azért van ott, hogy segítsen a hordozó helyes felvételében és levételében. Nem kell szerencsétlenkedned, hogy, kivedd, betedd edzés közben a gyereket, kénye-kedve szerint. Itt is nyugodtan lekéredzkedhet a gyerek, amikor csak akar.

Hátrányai:

  •          aki előtte nem spinnigezett, nehéz megtalálni azt a poziciót, amely kényelmes és nem okoz feszülést a hátában. Nem lehetetlen, de nagyobb odafigyelést igényel a helyes testtartás megtanulása. Javasolt baba nélkül részt venni egy-két órán, hogy megérezd, hogy kellene csinálni.
  •          a baba súlya nehezék a gerincednek. Ezért fontos az előző pontban leírtak betartása, mert hosszútávon rosszul jár gerinced.
  •          a baba kevesebb interakcióba tud kerülni a többiekkel, ha végig hordozóban van. Ha nyugodt baba, akkor végigalussza az órát és te jobban tudsz magadra figyelni, de ha nem vagy ilyen szerencsés, mindig kérheted a segítő emberkét, hogy segítsen levenni, felvenni a babát

img_1256.jpg

 

3. Strollfitt: babakocsi fitness. Szabadban végezett, csoportos funkcionális tréning, ami a babakocsis futás és a funkcionális tréning keveréke.

Előnyei:

  •          a szabadban vagy, friss levegőn.
  •          itt is figyelnek az intenzitás mértékére, elkerülve a tejsavképződésre
  •          kardióedzés és erősítés 60 percben
  •          komplexen átmozgat
  •          a babák itt tudnak a legszabadabban lenni. Az erősítés, bemelegítés, nyújtás ideje alatt nem a kocsiban tartózkodnak
  •          azokra az izmokra igyekeznek figyelni az erősítő blokkban, amik segítik a mindennapi mozgásokat, javítja a testtartást
  •          csak futós változatához képest sokkal változatosabb, kisebb távokat kell megtenni.

Hátrányai:

  •          mint minden babakocsis futásnál itt sem mindegy a babakocsi minősége. Általában lehet kölcsönözni, ha nem telik a méregdrága verzióra
  •          amit én láttam videókat erről a mozgásformáról, jobban hasonlított az erősítő blokk egy aerobik órához, mint egy funkcionális tréninghez
  •          nem minden gyerek kapható a futásra, de ez főleg szoktatás kérdése
  •          csak futós változatáshoz képest kisebb a táv, de még itt sem mindegy milyen cipő van rajtunk, és hogy tudjuk-e mi a helyes futás technika. Nem véletlen könnyű lesérülni sima kocogás közben, babakocsit tolva magunk előtt még jobban kell ismernünk a technikát

foto_5.JPG

Van még számos lehetőségünk, csak elhatározás kérdése. Mindenki megtalálhatja azt a formát, ami számára ideális és ahol kellemes társaságra lel. Bár, írtam egy-két hátrányt edzői szemszögből nézve, de még így is elmondható hogy a heti egy-két ilyen edzés hátrányokkal együtt is csak előnyünkre szolgál, sokkal több problémát veszünk a nyakunkba, ha otthon maradunk. Nem csak testileg, de lelkileg is.

Edzésre fel fiatalok! :)

 

Évi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr857035973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása