Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

"Kismama, nem kellene tovább hízni"

Azaz-ki találkozott már zsíros gólyával?

2014. december 17. - Lakatos Éva

 Ki hallotta már ezt a kérést orvosától vagy védőnőtől, kezeket fel! Sok-sok kéz lendülhet fel a levegőbe, félujjal én is jelzek, bár még csak most léptem a harmadik trimeszterbe, tudom, hogy a következő orvosi látogatásnál, amikor mérlegre állítanak, elfog hangzani. Edzőként igyekszem mosolyogni a dolgon, nagyon jól tudom, hogy a kilók valóban nem számítanak, mégis nehéz, ha az ember mindenhol, mindenkitől azt hallja, mennyit szabadna növekednie. Orvosi szemszögből természetesen a növekedés számos fogódzott biztosít, hajlamosságra, betegésre hívhatja fel a figyelmet, ami kivizsgálást igényel. Szakmámban én csak ritkán mérlegelek, a BMI (testtömeg indexet) meg egyenesen kukába dobom, mert megtévesztő.  Centizés híve vagyok a testzsírszázalékot, izomtömegek ezeknek arányát tartom mérvadónak. Álljon itt egy ismert példa arra hogy mekkora különbség van két kilogrammra egyforma nő között:

Visszakanyarodva a babavárás alatti "hízásról": vajon a két nő alak közül ki fog a 9.hónap után kilóban többel végezni? Garantáltan "B"  lány lesz a verseny győztese. Miért is? Ő sokkal kevesebb testzsírral rendelkezik, ami a lelassult anyagcsere következtében, a baba és a megemelkedett hormontermelés hatására több zsírt fog elraktározni. Tény, hogy a fogantatáshoz is szükséges egy bizonyos zsírszázalék, ami alatt, a hormonok elégtelen működése következtében átmeneti (akár végeleges) meddőség alakulhat ki. Természetesen ez nem törvényszerű, valaki 45 kilósan is könnyen teherbe esik, de ő nem az átlag. Szóval, azon kívül hogy a "B" lány nehezebben is eshet teherbe, számolnia kell azzal hogy megváltozik izom-testzsír aránya. Izomtömeget nem feltétlenül veszít, de több zsírt fog magára szedni a baba egészséges fejlődése érdekében, a bevitt zsírban oldódó vitaminok is megkövetelik a párnácskák lerakódását. Mindezek ellenére sokkal gyorsabban is visszanyeri majd erdeti formáját mint az "A" lány.

De mennyi lehet az a párna? Az "A" lány esetében kevesebb, a "B" lány esetén több. Sosem mindegy mi a kiinduló súlyunk, és legfőképp az nem, mekkora izomtömeggel rendelkezünk. Minél zsírosabbak vagyunk, annál kisebb kell hogy legyen a testsúlygyarapodás a baba megszületéséig. Sok helyen olvasható, hogy az ideális a 10-15 kiló. Kinek ideális ez? Milyen magasságú nőnek? Milyen izomtömeggel? Milyen alkatúnak? Helytelennek találom, hogy az orvosok többsége csak a számokat nézi, figyelmen kívül hagyva, hogy a kismama milyen vékonyan esett teherbe.

Ami tény, és amiből lehet következtetni arra, hogy szülés után mennyi plusz marad rajtunk, a következő adatok:

  • magzat: kb. 3,5 kg
  • zsírok, fehérjék és más elraktározott tápanyagok: 3,3 kg
  • vérplazma mennyiségének növekedése: 1,5 kg
  • egyéb testfolyadék: 1,9 kg
  • méh: 0,9 kg
  • magzatvíz: 0,9 kg
  • mellek megnagyobbodása: 0,9 kg
  • méhlepény: 1 kg

A zsírok és elraktározott tápanyagok mértéke nagyon változó, csak úgy mint a testfolyadék. Lehet úgy számolni, hogy egy egészségesen táplálkozó nőnek a felsoroltak szerint ez a minimum. A kötőszövetek változó mértékben növekednek, ezeknek súlya sem elhanyagolható. Fontosabb hogy a kiindulási súlyunk, zsír- és izomtömeg arányunk megfelelő legyen fogantatáskor, úgy sokkal könnyebben visszanyerjük eredeti alakunkat, és csak annyit szedünk fel, amennyi szükséges. Vigyázzunk rá, hogy ha nagyobb súllyal esünk teherbe, ne növeljük meg kalórabevitelünket. Ha ideális számokkal megyünk neki a dolognak, 250-300 kalóiával növeljük, alultápláltság esetén bátran többel. Javaslom, hogy keress fel egy edzőt, aki segít megmérni téged, milyen százalékokkal rendelkezel, és azt venni alapul, ne pedig egy fals testtömeg indexből indulj ki, amit kiszámolhatsz bármilyen BMI kalkulátor segítségével az interneten.

Próbáljunk meg kevesebbet foglalkozni a mérleggel, javaslom teherbeesés előtt hónapokkal a centizés elkezdését (vádli, comb, csípő, derék, mell, karok). Kövessük a változást, éljünk aktívan, szülés után ne álljunk rögtön rá a mérlegre, elég 6 hét után, majd a felírt szülés előtti centis adatokat tekintsük mérvadónak. Így még jobb formát is elérhetünk mintha kilókat számolgatnánk, hisz óriási különbség van 60 és 60 kiló között. A 9 hónap ne legyen lelki teher, ha az előírtnál 5 kilóval többel zárjuk, egyrészt nem minden zsír, ami annak látszik, másrészt csak átmeneti állapot.

Érezzétek jól magatokat a bőrötökben! :)

 

Évi

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr896991351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása