Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Te elég fitt vagy az anyasághoz?

2016. február 18. - Lakatos Éva

Igen, ez egy anyás poszt. Arról, hogy mennyire nehéz nekünk, anyáknak. Mentálisan és lelkileg, de most ezt félretéve „csak” fizikai síkon is.

Mit csinál egy anya egy nap? Guggol, rohan, hajol, súlyt emel, nyújtózkodik, letesz-felvesz, görnyed, cipel, és még folytathatnánk a sort. És mit csinált anyuka szülés előtt? Ült a gép előtt, dolgozott 8 órát, elsétált a plázába meg vissza, aludt 8 órát egyhuzamban, jó esetben heti két-három alkalommal sportolt. Szülés után minden megváltozik. Nem elég megküzdeni az anyai testnek a hormonális változásokkal, szembesülni kell izmaink gyengeségével, izületeink, kötőszövetein lazaságával ezt tetézi a kialvatlanság és az énidő hiánya. Ember feletti erővel kell rendelkezni, hogy újra formába lendüljünk, pár hónap elteltével már nem is a kilók ledobása a cél, hanem egyszerűen a túlélés. Mert fáj...itt és ott, nyaknál, derékban, hátban, csípőben. Emellett még figyelni az étkezésre? Már-már lehetetlennek érezzük. A szülés igenis megviseli még az edzett testet is, nem még a mozgásszegény testet, ha az párosul több plusz kilóval vagy épp gerincproblémával. Az anyasághoz fittnek kell lenni. Nem a formás, bombaalak miatt, hanem mert ez fizikai munka is.

1a-fb-baby-carrier1.jpg

Gyereket könyvből nevelni nem lehet, mégis vannak anyák, akik nevelési módszere sok hasonlóságot mutat egyes könyvekkel, módszerekkel.  A manapság oly divatos kötődő nevelés a természeti népek csecsemőápolási módszerét követve igény szerint szoptatnak, együtt alszanak velük és hordoznak. Természetesen a természeti népek fizikai állapota nem hasonlítható össze a nyugati, 21. századi női test edzettségével. Önmagában ez a tény óvatosságra int minden szülőt, aki testén hordozza gyermekét. A napi több órán keresztül tartó hordozás többletsúlyt, megváltozott súlypontot helyez az anyára, mely gyenge törzsizmok esetén gerincfájdalmakhoz és betegségekhez vezethet. Számolni kell továbbá a belső szervek megsüllyedésével, vizetelettartási problémákkal és a gátizom további gyengülésére. Fontos a gátizom állapotának visszaállítása és a törzs,core izmok stabilizációja. A core stabilizálását még szülés előtt meg kell kezdeni, nem késő utána sem, de sokkal nehezebb, több energiát és időt igényel.

Hordozás nélkül is szükséges időt fordítani magunkra, az évekig tartó megnövekedett fizikai terhelés nyomot hagy mindenkin. Milyen mozgásformát helyezzünk előtérbe? Pilates, jóga, bodyART, funkcionális tréningek, TRX, gerinctréning. Az állóképesség javításán is kell dolgozni -nem szülés után azonnal- de ezt ne futással, sprinteléssel vagy zötykölődéssel járó mozgásformával tegyük. Az önmagunkra fordított idő többszörösen megtérül, megnövekedett energiaszintet biztosít, türelmesebb és kiegyensúlyozottabb anyákká válunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr328402108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yoritomo 2016.02.19. 13:14:54

Bárcsak, bárcsak olvashattam volna mindezeket jó másfél-két évvel ezelőtt :( most kiteszem a hűtőre és közben küzdök a hónapok óta tartó derékfájással és a gyerek utáni rohangálásból adódóan vékony, de elpuhult testemmel :(

Lakatos Éva 2016.02.19. 13:22:24

@yoritomo: rengetegen küzdünk ezzel a problémával. De lehet ellene tenni, kérni kell segítséget egy picit több énidőért, és azt törzsizomfejlesztésre fordítani. Persze vannak már orvosi esetek, de tapasztalatim szerint 90%ban elkerülhető sportolással mindenfajta orvosi beavatkozás. Ha néha idetévedsz remélem kapsz némi infót merre kellene elindulni.

2016.02.19. 14:01:13

tökéletes írás.
Sok fiatal nő, aki szerencsés alkatú vagy tudja tartani a diétáját, és jó alakja van (de leginkább vékony), nem érti, hogy neki miért kéne sportolnia, miért is kéne lemennie egy konditerembe vasat emelni, hiszen ő jól néz ki.
Igen, jól néz ki, de az anyaság nehéz munka.
És igen, ezért sem értem azokat a nőket, akik arra panaszkodnak, hogy család mellett nincs idejük sportolni. Ha rendesen ellátja az otthoni munkákat, nincs már rá szüksége :)
süti beállítások módosítása