Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Karácsonyra D-vitamint!

2014. december 23. - Lakatos Éva

Téli kismamának lenni nem rossz. Kisebb a dehidratáció, a vizesedés esélye, nem szenvedünk a 40 foktól és a túlpörgő pulzusunktól. Télen nem árt, a vitaminokra, nyomelemekre fokozottabban odafigyelni, nyáron sokkal jobban esik egy lédús dinnye vagy egy kiadós saláta, decemberben valljuk be, könnyebben csúszik a forrócsoki és a szívmelengető alkoholmentes puncs. Ebben az évben eddig nem panaszkodhatunk, magam is aggódva figyelem az időjárást, ne legyen annyira hideg hogy ne tudjam felvenni a kicsit vékonyabb kabátom, mert az igazán jó kismamakabát vastagságában, kényelmében, divatosságában és árában olyan ritka mint a fehér holló. Napsütés is néha ér minket, de korántsem annyi, mint kellene. Nyáron félóra a szabadban és feltöltődünk a napi előírt D-vitamin szükséglettel. Télen örüljünk ha heti összességében pár órát kint tölthetünk a szabadban, azt meg egyenesen el is felejthetjük, hogy ez verőfényes napsütésben történik. A napi felnőtt szükséglet 2000 nemzetközi egységben (NE) határozták meg a szakemberek, ami elegendő is a várandósság 12.hetéig. Innen növelni szükséges az adagot  maximum 4000 egységig. Vessünk egy pillantást a terhesvitaminokra:

  • Gravida filmtabletta: 400 NE
  • Elevit: 500 NE
  • Béres aktivál (nem terhesvitamin): 200 NE
  • Femibion800: 0 NE

Igyekeztem többet is hozni számokban, jelentem nem sikerült. Vagy nem tartalmaz, vagy nincs rendesen feltüntetve az összetétel. Lényegében nem változtat: nem elég! Ne dőljünk hátra hogy mi megtettünk mindent, hisz eszem a vitamint, korántsem elég, főleg ha terhességed nagyobb fele ősztől-tavaszig tart.

Miért kell a D-vitamin?

Az első, ami mindenkinek beugrik az angolkór. Csúnya, eldeformált gyerekek képe úszik be az agyunkba, O lábbal, púpos homlokkal, torz csontozattal. A csontrendszer és az izomzat fejletlenségén túl, ma már számos kutatás bizonyította, hogy sokkal több betegséget okozhat mint gondolnánk. Hogy a témánál maradjunk, a D-vitamin hiánya meddőséghez vezethet, az egyévnél tovább próbálkozó szülők esetén szükséges a D-vitamin mesterséges mérése és beállítása. Sok esetben megoldáshoz vezet, megfelelő D-vitamin mennyiséggel sikeresen megfogan a baba. Ma már az is tény, hogy a D-vitamin jelentős szerepet tölt be az immunrendszeri folyamatokban. Ezért is fontos, hogy szoptatás alatt se hagyjuk el a D-vitamin pótlását, mert a baba csak a tej segítségével jut ehhez a vitaminhoz, önmaga nem tudja előállítani, az immunrendszere kiépüléséhez pedig alapkő! Bármennyire is próbálkozunk táplálkozással nem lehet elérni a kívánt mennyiséget. A tőkehal, tejtermékek, tojás ami segítségünkre lehet. Téli kismamák esetén szükséges a mesterséges D-vitamin bevitele, akkor is ha már szoptatási időszak van!

Rémisztő, de tény hogy a magyar lakosság 95%-a D-vitamin hiányos. Ennek ellenére nem ajánlatos orvosi felügyelet nélkül beszedni, mérettessük meg  szintünket, mert a túladagolás veseelégtelenséghez vezethet. Megéri! Egy 2013 éves felmérés szerint, melyet a Semmelweis Egyetem 1.sz.Belklinikán működő munkacsoport és a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület végzett, -azon kívül, hogy megállapították ezt az ijesztően magas hiányszámot- felhívták a figyelmet arra, hogy ha megfelelő D-vitamin lenne bennünk átlagéletkorunk 2-3 évvel hosszabbodna, 78%-kal csökkenne a gyerekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegég, 35 %-kal a rákos megbetegedések száma és jelentős mértékben az influenza kockázata.

Kérjünk a karácsonyfa alá egy kis mesterséges napfényt:)

Évi

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr47006789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása