Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

A helyes testtartásról

2014. december 20. - Lakatos Éva

Ez a poszt kevésbé szól a pocakosokról. Egyszerűen azért, mert ha már úton van a baba már kevésbé, vagy egyáltalán nem tudunk változtatni a helytelen testtartáson. Az évek alatt beivódott mozdulatok nem írthatók ki egyik pillanatról a másikra. Az erős has-hátizmok felépítése sem egyik napról a másikra történik. A baba növekvő súlya, a súlypontok megváltozása miatt szükséges a gerincoszlop megtámasztása erős izmok segítségével. Ennek hiányában erős hát-derékfájdalommal számolhatunk, ami számos komolyabb betegséghez vezethet. Lássuk milyen hibákkal találkozhatunk:

tartasi-rendellenessegek.jpg

Minden hiba lehet veleszületett vagy sérülés során szerzett, a legtöbb esetben egyszerűen az izmok erőtlensége miatt kialakult felvett testtartás hibák fordulnak elő.  A képen az alábbi helytelen, és egy helyes tartás látható:

Kifózis: a gerinc normális háti hajlata és annak fokozódása

Lordózis: az ágyéki gerincszakasz normális homorulata és annak fokozódása

Domború hát: a háti kifózis fokozott, az ágyéki gerincszakasz homorulata normális

Nyerges hát: a háti kifózis és az ágyéki lordózis egyaránt nagyobb a normálisnál

Lapos hát: a háti gerincszakasz csaknem teljesen lapos, az ágyéki homorulat normális

Skoliózis: a gerinc frontális síkban történő oldalirányú elhajlása.

A helyes testtartásban a fül, váll, csípő egyvonalban látható. Számos gyakorlattal elsajátítható, az aktív hétköznapokba átültethető. Pilates, jóga, bármilyen preventív jellegű órán a cél a helyes testtartás megtanítása és gyakorlása, csak legtöbbször azzal van a gond, hogy nem tudjuk a hétköznapokban alkalmazni. Sokkal tudatosabban kell edzeni, hogy ne csak az legyen a cél, hogy a heti mozgásigényüket kielégítsük, fogyjunk vagy épp izmosodjunk, hanem hogy a teremből kilépve is tudjuk alkalmazni a tanultakat. Tehát, ne görbe háttal emeljük fel a gyereket, guggoljunk le és egyenes háttal emeljük fel, ha állunk a közértben a sorban ne szegjük előre a fejünket, ne pucsítsuk lépten nyomon. A magassarkú cipő sem a legjobb barátja a gerincoszlopnak, mértékkel használjuk:)

Jöjjön itt egy alapgyakorlat, amely a core izmok stabilizációját megcélzó feladat, a plank. Ebben a feladatban megvalósul a fül, váll csípő egyvonalúsága. Rendkívül fontos, hogy ennek a feladatnak csak akkor van értelme, ha dinamikus feladatsorban is végre tudjuk hajtani, nem csak statikusan. Át kell ültetni a  hétköznapokba, különben értelmét veszti az edzés, ugyanúgy fog fájni a hátunk, derekunk.

plank.jpgBillentsük a medencét hátra a has és farizmok megfeszítésével. A szeméremcsontot a köldök felé kell húzni, minnél kisebb legyen az ágyéki homorulat. A fej neturális helyzetben a gerinc folytatása, magyarán nézzük lefelé, de ne lógassuk a fejünket. A lapockákat zárjuk, a váll, könyök /csukló maradjon egyvonalban. Egyszerűnek tűnik de koránsem az. A helytelen planktartás többet árt mint használ, igyekezzünk minél tovább tartani, amint elfáradtak az izmok tegyük le térdeinket és pihenjünk. 

Jó edzést! :)

Évi

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr886998555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása