Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Mi a core?

2014. december 26. - Lakatos Éva

Úton-útfélen olvassuk, halljuk, használjuk ezt a szót, de nem feltétlen tiszta a kép, mit is jelent.  A blog témájához kapcsolódóan, sokszor hangzik el, hogy a core stabilitását, erősítését kell szorgazmazni, ha családalapításra adjuk a fejünket. A core jelentése mag, központ. Összefoglaló elnevezés, ami átöleli törzsizmainkat. A core tartja gerincünket és izületeinket. Az erőtlen tartóizmok felelősek a helytelen testtartásért és az emiatt kialakuló hát-, derék-, nyakfájások nagy részéért. Látványban sem szép, de sokkal fontosabb a core izmok gyengesége miatt kialakuló izületi problémák. Egészséges core esetén a végtagok megfelelően működnek. A core-t úgy tudjuk elképzleni, mint egy fűzőt, amit magunkra öltünk, és egyenesen tart. Ha dinamikus mozgássor során erő hat ránk, mindegy melyik irányból, funkciója, hogy stabilan tartson minket. Elsősorban a core stabilitást kell elérnünk, a core erősödése enélkül nem képzelhető el. A rendszeresen mozgók esetén, főleg az állóképességi sportot űzök között gyakran előforduló probléma, ennek a régiónak az elhanyagolása, ami teljesítménycsökkenéshez vezet, hosszabb távon izületi-, gerincfájdalmakhoz. Nincs olyan sport, ami enélkül sikeres lehet, és a hétköznapokra levetítve sem hanyagolható el. Sőt! A helyes testtartáshoz, az egész napi számítógép előtti üléshez, a háztartási munkák végézéshez is elengehetetlen, enélkül a már említett fájdalmakon kívül sokkal hamarabb elfáradunk, ingerületebbek leszünk.

38471-1_asl.jpg

A leghatékonyabb core izom fejlesztő edzés instabil feladatokban valósul meg. Számos eszköz segíthet, a leghatékonyabb a felfüggesztési tréning (TRX), de játszhatunk bármilyen olyan eszközzel, amin egyensúlyoznunk kell. Eszköz nélkül is fejleszthető, a tánc, a jóga, pilates is kiváló rá. Mindenki találhat olyan edzésformát, amivel élvezhetővé teheti ennek a  régiónak a fejlesztését. Babavárás előtt kezdjük el tréningezni, sokkal gyorsabb lesz a regeneráldás és a kilenc hónap sem viseli meg annyira szerveztünket. Amint stabilizálódnak izmaink, érezzük hatását, sokkal erősebbek leszünk és energikusabbak. Viszonylag gyorsan, testalakattól függetlenül érhetünk el eredményeket, úgyhogy lássatok neki!

A core legyen Veletek:),

Évi

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr777011865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása