Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Terhes(ségi) túlsúly

2014. december 28. - Lakatos Éva

Újra élen állunk Európában. Nem csak a kiváló gazdasági mutatóink érdemelnek szót, hanem az OECD 2014-es egészségügyi felmérése is. Harminc vizsgált országból mi vagyunk az elsők elhízás kategóriában (forrás: http://index.hu/chart/2014/12/26/digi_dagi/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index). Jól élünk, na!

chart.jpeg

A felmérés a 30-nál nagyobb testtömegindexű felnőtt lakosságon alapszik. Ami, számunka elkeserítő, hogy több mint 30%-a a női lakosságnak elhízott. Hatalmas teher ez az egészségügynek és a társadalomnak, ilyen arányok mellett csekély esély van egészséges utódokat nemzeni és felnevelni, már ha eljutunk odáig, hogy felneveljük őket. Családot alapítani nem csak akkor időszerű, ha van pénzünk, támogatásunk, hanem akkor, ha ezekhez egészségileg is rendben vagyunk. Hogy nevelhetnénk fel gyermekeinket, ha idő előtt elpatkolunk, szív-érrendszeri, cukorbetegségben?  A felelősségvállalás már a terhesség előtt el kell kezdődjön, és ha tisztában vagyunk túlsúlyunkkal tenni kell ellene. Vizsgáljuk meg, mi állhat elhízásunk hátterében:

  • egészségtelen táplálkozás és/vagy
  • mozgásszegény életmód és/vagy
  • lelki háttér

Legtöbb esetben önmagunk kevesek vagyunk a változáshoz. Dietetikus, személyi edző, egy jó pszichológus csodákra képes. Mindegyik problémakör külön szakma, nem várható el, hogy a lakosság minden tagja tudja, mit kell enni, hogy kell mozogni, hogyan kell gondolkodni önmagáról. A felelősség viszont a miénk, hogy a megfelelő emberhez forduljunk. A sikertelen fogyókúrák generálják a kudarcélményeket, amik csak görgetik maguk előtt a felhalmozódott lelki problémákat, jobb ezeket elkerülni, és nem belefutni, majd gyorsan elhagyni mindenféle diétát. Ha Te is évek ót a fogyókúrák bővültében élsz és mégsem sikerült eredményt elérned, érdemes orvoshoz fordulni. Főleg ha az alábbi tüneteket észleled magadon:

  • hiába a kitartó fogyókúra, nincs látható eredmény (napi kalória beviteled 1500 kalória alatt van)
  • emésztési zavarokkal küzdesz
  • gyakran van székrekedésed
  • gyakran van hasmenésed
  • gyakran fáj a gyomrod
  • gyakran fáj a fejed
  • rendszertelen a ciklusod
  • hiába mozogsz és figyelsz a kajára, nem mozdul a mérleg

Ezekben az esetben lehet kevés lesz egy jó edző. Egy teljes kivizsgálás segíthet elindulni az úton, amin ha egyszer elindulsz, már csak jó irányba haladhatsz. Ha babát szeretnénk, és túlsúlyosak vagyunk, gondoljunk elsőként a megnemszületett gyermekre. Kutatások bizonyítják, hogy  a túlsúlyos kismamák körében jóval nagyobb a magas vérnyomás, a terhességi cukorbetegség, a különböző rendellenségek, koraszülés aránya. Ezeket elsősorban a kismama anyagcserezavara  és vitaminhiánya okozza. A szervezet mindig az elsődleges funkciókat látja el, tehát a mama életben tartása a cél, kevesebb erő jut egy baba egészséges táplálására. 

Érdemes tehát fogantatás előtt felvenni a kesztyűt a zsírpárnák ellen, de ha már kismamák vagyunk, semmiképpen se most kezdjük el. Sok esetben kell diétázni a túlsúlyos kismamának orvosi utasításra, de csakis arra (és ez nem egyenlő a fogyókúrával)! Első a táplálkozás rendbehozatala és az ennek eredményeképpen fellépő fogyás megkezdésével beiktatni a mozgást. Először kis intenzitással, majd a kilók olvadásában egyenes arányban növelve az intenzitást. Túlsúlyos kismamaként a mozgás is elég korlátozott, séta, intenzívebb gyaloglás, pilates alapú mozgásformák ajánlottak. Időzítsük ilyen esetben a nagy változást a szoptatás utáni időszakra, azt gondolom még akkor sem késő!

Mert soha sem késő...:)

Évi

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr717016691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása