Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

A folyadékfogyasztás fontossága

2014. december 22. - Lakatos Éva

Ez a bejegyzés semmi újat nem hoz, mégis sosem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő folyadékmennyiség fontosságát. Ha mindenki tudja, miért nem figyelünk rá? Szerintem az egyik legnehezebb dolog erre figyelni, de korántsem lehetetlen. Gyorsan alkalmazkodik szerveztünk és főleg az agyunk, és mint egy jó szokást, ezt is betudjuk építeni a mindennapokba. Sose várjuk meg, hogy szomjasak legyünk, mert az már késő. Ebben az esetben az agyunk jelez, mikor már a vesénk régóta porzik a szárasságtól. A vese viszonylag gyorsan működik, egyenletes folyadékbevitel mellett tökéletesen végzi el munkáját. Ellenkező esetben egész szervezetünkre kiterjedő dehidratáció lép fel, ami csak 2%-os csökkenés esetén nagyon komoly szellemi és testi teljesítménycsökkenéssel jár. Kezdjük el a mai nappal a megfelelő mennyiség bevitelét! Babavárás előtt mindenképpen, mivel a terhesség alatt megnövekedett mennyiséget kell bevinnünk, ami igenis nehézkes ha már előtte se voltunk hozzászokva. Természetesen a baba előtti ajánlott folyadékmennyiséget, azaz a 2, 5 litert nem kötelező ásványvíz formájában bevinni, nyugodtan fogyasszunk teákat (zöld), zöldségeket, gyümölcsöket, főzelékeket, leveseket. Szilárd táplálék esetén jó ha figyelünk a só mennyiségére.56808_kismama-300.jpg

Terhesség esetén az első hónapokban a rosszullétek, hányás esetén rendkívül fontos a folyadékpótlás. Ha nem esik jól folyékony formában válasszunk gyümölcsöt, zöldséget. Az utolsó hónapokban megjelenő ödémák is csökkenthetők ha megfelelő víz van bennünk, csak akkor kezdi a szervezet visszatartani a vizet, ha azt érzi szüksége van rá, és azt kívülről nem kapja meg. Mindkét esetben orvossal konzultáljunk, hisz lehet olyan mértékű, amely orvosi felügyeletet igényel. Kismamák esetén a szervezet átlagos vízháztatása a 60-70%ról magasabbra is növekszik, a megfelelő magzatvíz mennyiségéhez igazodva, nem is szólva a vérmennyiség megnövekedéséről, a méhlepény vérrel való ellátásáról, ami táplálja babánkat. Dehidratáció esetén a vér besűrűsödik, a terhesség vége felé a percenként egy liter vér a méhlepényen keresztül nem pumpálódik át, ami a baba fejlődésére károsan hat. Elegendő víz mellett elkerülhető a székrekedés és az aranyér. Ha már kismamák vagyunk növeljük meg a folyadékbevitelt az átlag 2,5 literről 3,5-4 literre, ha nyáron vagyunk terhesek bátran többel! A dehidratáció következményeként kimutatható, hogy nyáron többen születnek idő előtt, ami megelőzhető lenne könnyedén. Szülés után a szoptatáshoz kell továbbtartani ezt a mennyiséget. 

Igyekszem minden esetben hangsúlyozni hogy ne hagyjuk abba a mozgást pozitív terhességi teszt esetén, főleg egészségesen ne! A megfelelő izomzat fenntartása ugyanúgy fontos előtte mint fogantatás előtt. Az intenzitás megváltoztatása szükséges, de az edzőcipő szögre akasztása nem! Sportolás esetén növeljük meg a folyadékmennyiséget további 1 literrel. A várandósság alatt megnövekedett pulzusszám, fizikai terhelés hatására tovább emelkedhet, dehidratáció esetén főleg, amelynek már komoly következményei lehetnek Rád, és babád egészségére is.

Én már nyúlok is a poharamért (csak semmi alkohol) :))! És Te?

Szép napot,

Évi 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr497004331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása