Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Gyakorlatok menstruációs zavarok ellen

Első rész

2014. december 22. - Lakatos Éva

Ha valami elromolhat, az el is romlik. Így van ezzel szervezetünk is, főleg ha olyan összetett és bonyolult, mint a női anatómia. Minden nő életében bármennyire egészséges is, legalább egyszer tapasztal valami rendellenes működést ciklusában. A hormonális zavarok, a pajzsmirigy egészségtelen működése, a petevezetékek elzáródása, cisztásodása, a méh fejletlensége  számtalan betegség, rendellenesség, átmeneti vagy végleges működési zavart okozhat bennünk. A rendszeres orvosi felügyelet, a kötelező szűréseken való részvétel kötelessége minden nőnek, ha nem másért, a jövő nemzedéke felett érzett felelősségérzet miatt, hisz rajtunk, nőkön múlik a jövő nemzedéke! Ha még nincs gyermeked akkor azért járj, ha pedig már van, talán jobban átérzed ennek fontosságát, szeretnél mellette maradni minél tovább.

A legegyértelműbb tünet, hogy valami nincs rendben, a rendszertelen menstruációs ciklus, annak lefolyásának hirtelen megváltozása. Első dolgunk ilyenkor az orvos! Jó ha tudjuk, hogy mi magunk otthon, a tévé előtt ücsörögve is tehetünk ellene, amellett hogy bevesszük az előírt gyógyszereket, hormonokat. Működik! Nem havi egyszeri kipróbálástól, hanem rendszeres gyakorlástól, lassú, de hosszútávon kifizetődő gyakorlatok. Ha egészségesek vagyunk is javaslom heti rendszerességgel megcsinálni preventív jelleggel. Végtelenül egyszerű gyakorlatokat hozok Nektek időről-időre, majd a tizedik rész környékén lehet előfordul pár összetettebb gyakorlat is :)

Nem árulok zsákba macskát, az összes gyakorlat származási helye India, a jóga szülőföldje. Magam is aktív gyakorlója vagyok, jógaoktatóit végzettként ráléptem a sohavégetnemérő tanulás útjára. Ezekben a posztokban, főleg olyan gyakorlatok fognak jönni, amik mindenkinek ismerősek jógaóráról vagy bármilyen edzésen a nyújtás szakaszából, pilates, streching óráról.  Nem kell jógaórára járnod ahhoz hogy magad is gyakorlod és élezd számos előnyét ezeknek a gyakorlatoknak.

Itt az első: nyújtotthátú előredőlés ülve (pashcsimóttánászana):

pascsimottanaszana2.jpg

1. Üljünk le a padlóra, keressük meg az ülőcsontokat, húzzuk ki magunk alól a lágy részt. Kezünket tegyük a padlóra egyenes háttal vegyünk pár mély levegőt.

2. Nyújtsuk ki a kezünket és igyekezzünk megragadni a lábujjainkat. Sokaknak ez nehéz, akkor jöhet a lábszár, vagy a legmesszibb pont amit elérsz.

3. Nyújtsuk ki a gerincüket. Ne a vállból igyekezzünk egyenesedni, hanem egész lentről. Sokáig púpos maradhat a hát, de sok gyakorlás során szépen egyenesedünk. Fontos a mély levegővétel! Hagyjunk helyett mindig a csigolyáknak!

4. Ha megfogtuk a legmesszibb pontot a könyököket nyissuk szét, lélegezzünk ki, és húzzuk előre törzsünket amennyire csak tudjuk. A könyökünket vigyük a padló felé. Elsőként legyen cél, hogy orrunkkal érintsük meg a térdüket, majd ugyanez ajkunkkal. Ha megy, jöhet a külső talpélek megragadása, állunkkal igyekezünk a térd felé. Ha ez is megy jöhetnek a talp mögött fűzött ujjak és a sípcsont megérintése állal, végül ellentétes csuklófogással ugyanez.

Jó ha térdeink végig lent maradnak, az izmok rövidsége miatt nem baj ha eleinte felemelkedik, igyekezzünk minél jobban leszorítani, pipáljanak a lábfejek, végig húzzuk be a hasunkat, kilégzésre dolgozzunk. Nyugodtan kérd meg párodat hogy kilégzésre engedje rá testsúlyát a hátadra, ha jól esik. Ha már tökéletesen megy a feladat nem fogod érezni a rád nehezedő súlyt.

Azon kívül hogy a hasi szervekre rendkívül jó hatással van, nyújtja a derekadat, csípődet, combodat. Segít a derékfájdalmak legyőzésében. A vesék és májad is hálás lesz érte, de most a legfontosabb hogy a medencetájék megnyújtása  során rengeteg oxygen jut ide, amiből az ivarmirigyek kivonhatják a megfelelő tápanyagokat. A szervezet gyógyítja önmagát ebben a helyzetben. Nem csak nőknek ajánlott, hiszen férfiaknak is lehetnek gondjaik, lehet bátorítani párunkat is a jobb nemzőképességre!

Ne csináljuk ha:

  • hasi sérvünk van
  • deréktáji porckorongsérv, akut derékfájdalom esetén
  • ha már kismamák vagyunk
  • ha kellemetlen érzeted támad gyakorlás közben 

 Ugye milyen egyszerűnek tűnő gyakorlat? Helyesen, szépen kivitelezve koncentrációt igényel. Jövök majd a többivel, hogy pár gyakorlatot egymásután pakolva gyakorlatsorrá álljon. Ha otthon, szabad 5 percedben gyakorold, hálás lesz érte tested!

Ne dőlj hátra, inkább előre! :)

Évi

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr237003585

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyakorlatok menstruációs zavarok ellen 2 2014.12.29. 14:56:01

Egy hete szó esett arról, hogy  a ciklus megváltozása, rendszertelensége  ellen mi is tudunk pár gyakorlattal tenni. Könnyen kivitelezhető gyakorlatok, amelyek hosszabb távon fejtik ki hatásukat, hat hormonháztartásunkra, ezáltal javíthat a helyzeten. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása