Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Gyakorlatok menstruációs zavarok ellen 2

második rész

2014. december 29. - Lakatos Éva

Egy hete szó esett arról a blogban itt , hogy  a ciklus megváltozása, rendszertelensége  ellen mi is tudunk pár gyakorlattal tenni. Könnyen kivitelezhető gyakorlatok, amelyek hosszabb távon fejtik ki hatásukat, hat hormonháztartásunkra, ezáltal javíthat a helyzeten. Első gyakorlat a nyújtott lábú előrehajlás volt.  Íme:

pascsimottanaszana2.jpg

Ma két gyakorlat kerül terítékre:

uttanaszana.jpg

és:

fish_pose.jpg

Az első gyakorlat állásból előredőlés. Végrehajtása:

  1. Álljunk zárt lábakkal egyenesen.
  2. Kilégzés közben hajoljunk előre, tegyük ujjunkat a padlóra, ha tudjuk az egész tenyerünket. Lábunkat igyekezzünk nyújtva tartani. Sokaknak a comhajlítók rövidsége miatt már ez is feladat, ha nem ér le az ujjad hajolj, amennyire mélyen tudsz, behúzott hassal.
  3. Emeljük fel fejünket és belégzésre húzzuk ki magunkat, legalább két mély levegő erejéig maradjunk így. Ha nem ér le a kezed told el magad combodtól, lábszáradtól és húzd ki magad.
  4. Kilégzésre közelítsünk a nyújtott lábak felé, a cél hogy fejünk a térdre kerüljön. Ha nem ér le a kezed a padlóra ragad meg vádlid és csak kilégzésre igyekezz közelebb kerülni a teljesen nyújtott lábakhoz (húzd fel mindkét térdkalácsod). Ha megy, tartsd lent a tenyered a talajon és úgy fektesd fel arcod a térdedre.

Fontos, hogy a hasizmod megfeszítve történjen a kivitelezés, ha nem ér le a kezed ne legyen domború a derekad, ha mégis ezt tapasztalod, hajlítsd be a térdeket és lélegezz mélyeket. Mellkasunkat ne zárjuk be, az előrehajlás pillanatától a gyakorlat végéig igyekezzünk nyitva tartani. Rengeteg áldásos hatása van, de ami a legfontosabb, ha menstruációs zavarokkal küzdesz, hogy kellő mértékben energetizálja a női régiókat, azon kívül a májad és veséd. Természetesen a gerinced  és combhajltód (combod hátulsó fele) megnyúlása  is felfrissíti tested. Legalább 2 percig maradjunk a pózban, utána fejünket megemelve, anélkül hogy kezünket elmozdítanánk vádlinkról vagy a talajtól, két ki-és belégzést követően nyitott mellkassal egyenesedjünk fel. Ez a feladat akkor is kiváló, ha menstruációs görcseid vannak. Hagyj mindig időt  a gyakorlatra, egy perc előrehajlásnak sok hatását nem érzed.

A második gyakorlat a halpóz. Végrehajtása

  1. A képen látható gyakorlat lótuszülésből indul. A lótuszülés kevés embernek megy helyesen, ha nem vagy benne biztos, hogy a tied tökéletes, ne csináld, mert komoly térd és bokafájdalmakat okoz. Maradhatunk simán nyújtott lábakkal a talajon vagy törökülésben.
  2. Feküdjünk a hátunkra, a lábak maradjanak lent, ha törökülésben/ lótuszban vagy. Ha egyenes lábbal csinálod, spiccelj a lábakkal erőteljesen.
  3. Kilégzésre, mellkasunkat és nyakunkat emeljük meg és homorítsuk ki a hátunkat. Billentsük hátra fejünket, a cél, hogy a fejbúbod a padlón legyen.
  4. Ha lótuszban vagyunk, ragadjuk meg a lábujjainkat és húzzuk még magasabbra segítségükkel a mellkasunkat. Ha nincs lótuszban, kulcsoljuk át karunkat ellentétes könyökfogással fejünk fölött a padlón.

Legalább egy percet próbáljunk ebben a pozicóban feküdni. Homorítsunk, amennyire tudunk, minél magasabb ponton legyen a mellkas és a fejbúb legyen lent a padlón. A torok ilyenkor erősen nyitva van, eleinte nem kényelmes, de pont ez szükséges, ha pajzsmirigyproblémával küzdünk. Hormonális egyensúlyt visszaálltja, amellett, hogy a légzés ilyenkor teljes, jótékony hatással van a medenceízületeidre, ha lótuszban, törökülésben tudod végezni a pózt.

Mindkét pózt lehet gyakorolni ha, nincs akut derékfájdalmunk, ágyéki sérvünk, ha még nem vagyunk várandósak. Nem csak menstruációs zavarok, rendszertelenég esetén alkalmazhatjuk, hanem akkor is, ha épp menstruációs görcsöktől szenvedsz. Ilyen esetben  a halpóz legyen kényelmes, nyugodtan pakolj derekad alá párnákat, ilyenkor a cél, hogy belelazulj a pózba. Görcsölés esetén helyezd a lábad pillangóba, tehát a térdek lazán szétesnek, a talpak együtt.

Nem marad hátra más, csak a relax:)

Évi 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr987019087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása