Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Hogyan válasszunk edzőt?

2014. december 25. - Lakatos Éva

A tudatos családtervezés sokszor annyiban merül ki, hogy megbeszéljük párunkkal, hogy jöhet a kicsi, úgy érezzük megbírkózunk a feladattal. A női oldalon azonban számos dolgot át kell(enne) gondolnunk, terveznünk. Megváltoztatjuk munkánkhoz, karrierünkhöz való viszonyunkat, lelkileg, és jobb esetben testileg is kezdjük felkészíteni magunkat az anyaságra. Ha rendszerese sportolsz edzővel, akár egyedül, jó ha pár dologra el kezdesz figyelni. Ha még nincs baba, kezd el beépíteni edzésedbe - ha addig még hiányzott - a core izmok erősítését, stabilitását célzó feladatokat. Ha futással tartod magad formában, szánj időt hetente legalább kétszer egy pilatesre, TRX órára, bármilyen funkcionális tréningre. Ha csoportos órára jársz, ragaszkodsz egy edzőhöz, jelezd neki nyugodtan, hogy igényed van több törzsizomfejlesztő gyakorlatra, guggolásoktól jobb feneked lesz, de a hátad nem lesz erősebb. Igazán jó edzőnek nem okozhat gondot beépíteni pár plusz feladatot. Személyi edző esetén van a legkönnyebb dolgod, ne hallgasd el célodat, alakítsa át edzésterved!

Egy jó edző:

  1. A te céljaid megvalósulását szem előtt tartja. Irreális célok kitűzésekor jelzi, mik azok a célok, amik reálisak lehetnek számodra és segítenek szintet lépni. Sikerélményt biztosít.
  2. Rendelkezik annyi anatómiai ismerettel, hogy a betanított gyakorlatsorokon túllépjen, a te saját anatómiádhoz igazítsa a feladatokat. Tudja, mely izomcsoportok stabilizációja, erősítése szükséges egy baba kihordáshoz, ha várandós vagy, vagy ha már szoptatsz, mit nem csinálhatsz.
  3. Türelmes és megértő. Nem magamutató, nem ad olyan feladatokat, amiket nem tudsz megoldani.
  4. Kommunikatív, sok utasítást, iránymutatást ad.
  5. Meghallgat, edzés után nem rohan el, szereti, ha kérdeznek tőle és tudásszintjének megfelelően válaszol.
  6. Belátja, ha valamit nem tud megoldani. Ajánl, ismer olyan szakembereket, akik segíthetnek neked. Ha látja, hogy a tetstedzés nem oldja meg a problémát, tudja milyen orvoshoz, gyógytornászhoz, masszőrhöz küldjön. Segít, ha elvesznél az információk sűrűjében.
  7. Nem a pénzedre utazik, hanem a hűségedre. Ezzel mindketten jól jártok hosszútávon.
  8. Nyitott. Elfogadja a vendég meglátásait, meghallja a negatív kritikát, képes változni.
  9. Képes változni, de nem változik meg olyan mértékben, hogy ne legyen énazonos. Minden helyzetben hiteles marad.
  10. Munkáját hivatásnak tekinti, nem fordít hátat vendégeinek.

traner.jpg

Tapasztaltaim szerint gondot okoz a legtöbb edzőnek, ha a vendég szól, hogy babát vár vagy épp szoptat. Erre nem készítenek fel edzésképzésen, csak speciális továbbképzésen. Utánajárni, olvasni, képzésre menni pedig pénz és idő. Gond, hogy annyi edzőképzés van Magyarországon, hogy nem ellenőrizhető valós tudásuk. Barokkos túlzással kijelenthető, manapság bárki lehet edző, aki kifizet pár százerez forintot egy iskolának. Személyes véleményem, amivel szerintem sokan egyet is értetek, hogy hiteles csak az lehet edzőként, aki átérzi problémádat, magávé tudja tenni célkitűzéseid. Egy húszév körüli edző esetén, ha babavárásról van szó, nehéz ezt a hitelességi szintet megugrani. Nem lehetetlen, de nem ugyanolyan egyértelmű, mint egy kétgyermekes edzőnél. A nemek között is diszkriminál az ember, ha bevallja, ha nem, van aki jobban preferálja a férfi edzőket a nőkkel szemben. Sok esetben a férfiak sokkal empatikusabbak, főleg ha már sok éves tapasztalat van a hátuk mögött, vagy egy család, de nem véletlenül nem tartanak kismamatornát.

Minden edző találkozik olyan esettel. amivel még előtte nem. Azt javaslom hogy csak olyanhoz járjunk aki utánamegy a dolognak s nem hátrál ki a helyzetből. Könnyen találhatunk olyat, aki jártas a témában ha úgy érezzük nem megfelelő a edző tudásszintje, empatikusképessége. Egy jó edző már a baba előtt kiépíti azt a bizalmi szintet, hogy nem passzol tovább, ha családot szeretnél, hanem kitart melletted, fejlődik veled!

Kérdezz, érdeklődj, bízz megérzéseidben, kellő időben válts vagy tarts ki edződ mellett!

Szép napot:)

Évi

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr797009993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása