Fitt mama mellett a baba is boldogabb!

FittKismama

FittKismama

Tippek mellfájdalom ellen

2015. január 10. - Lakatos Éva

Háromból egy nő mellfájdalmakkal küzd, ami hatással van mindennapjaira és sport tevékenységére egyaránt. Közel 1300 maratonista nőt kérdeztek meg a témában és ebből több mit 400 nő nyilatkozta azt, hogy gondot okoz a mellfájdalom, negyedük már hagyott ki edzést emiatt. Nagy általánosságban elmondható, hogy a nők nagy része érez kisebb-nagyobb fokú fájdalmat a menstruáció kezdetét megelőző 3-4 napban, majd fokozatosan elmúlik a vérzés közepén. A hormonális változások nagyban befolyásolhatják a mellfájdalom érzetét, de összefüggés van a mell kosármérete és a fájdalom között is. A kisebb mellű nők ilyen tekintetben jobban járnak, nagy kosárral már sokkal nagyobb az esély rá, hogy probléma akad vele. Természetesen az orvosi és az otthonvégezendő kontroll elengedhetetlen, a legtöbb mellfájdalom nem orvosi eset, az emlőrák nagyrészt nem okoz mellfájdalmat, ezért is veszélyes. 

A mellfájdalom a sport teljesítményre sok esetben kihat, vannak nők, akik csak azokon a napokon hanyagolják az edzést, de sok esetben találkoztam olyan esettel, amikor a "kifogás" az állandó mellfájdalom. Azok a nők, akik rendszeresen sportolnak kevésbé fájósak, ennek egyszerű magyarázata, hogy alkalmazkodik a szervezet, a sporttal nő a fájdalomküszöb. Akik szültek már, előnyben részesülnek, a szoptatást követően tompulhat vagy teljesen megszűnhet ez a kellemetlen tünet. Ha nehéz elkezdeni a rendszeres sportolást mellfájdalom esetén, ne adjuk fel, próbáljunk ki pár dolgot!

1306-running-start.jpg

1.Igyunk többet, kerüljük a koffeint:

Kimutatható hogy egyes nőknél a magas zsírtartalmú ételek és a magas koffeintartalmú italok fogyasztása fokozza a fájdalmat. A zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozás növelik a hidratálságot, segíthetnek az esetlegesen előforduló gyulladások enyhítésében.

2. Ne csak a sportolás közben figyeljünk a melltartóra:

Az intenzitástól és a mell méretéről függően választhatjuk meg a megfelelő tartású sportmelltartót. Nagyon fontos, hogy a hétköznapokban is ugyanazt a támasztást biztosítsuk melleinknek, mint az edzésen. Tapasztalataim szerint minél intenzívebb mozgásformát folytatnunk, annál erősebb melltartó a kényelmes, pilatesre, jógára lehet könnyebb, de nagy kosár esetén jobb az erősebb változat. Edzésről kijőve még fontosabb a megfelelő támasztás. Éjszaka is hordj melltartót, ha úgy érzed, segít, ezt ajánlják terhesség ideje alatt is.

3. Ellenőrizzük le szakemberrel, hogy megfelelő méretet hordunk:

Ma már a legtöbb fehérnemű boltban dolgozónak tudnia kell segítenie ez ügyben. Ha mégsem, akkor jobb átgondolni, hogy jó helyen jársz-e. Szerintem ennek alapnak kell lennie egy szaküzletben.

4. Teszteld, le a sportmelltartót mielőtt megveszed:

Lehet kicsit hülyének fognak nézni, de lépj ki komfortzónádból és a próbafülében csinálj pár szökdelést, nyújtózz magasra a karokkal, guggolj le a földre és ugorj fel, miközben a karokat a fejed fölé emeled. Egyrészt jól szórakozik majd rajtad az eladó és te is magadon, másrészt érzed mennyire tart. Kis helyben futás is menjen, mielőtt eldöntöd, hogy jó vásárt csinálsz.

5. Ne spórolj a fehérneműn:

A hétköznapokban és a sportolás közben is másodlagos a divat, ha fehérneműről van szó. Nagyon klassz, divatos, csipkés, szexis darabokat vehetünk nagyon drágán, de sosem vegyük meg, ha közben nem látja el funkcióját! Ugyanakkor, amire mindig érdemes a magasabb árat megfizetni az a minőségi fehérnemű és a jó cipő. Sokszorosan megtérül az ára.

6. És végül mit ne tegyél sportolás közben ha fáj:

Ne tartsd vissza a levegőt! Ösztönösen betartjuk a levegőt fájdalomérzet esetén, ami még nagyobb feszültséget okoz. Inkább az intenzitás csökkentésével és egyenletes lassú ki- és belégzéssel igyekezzünk csillapítani. Nem minden esetben megoldás a jó sportmelltartó, de sokban segíthet, legrosszabb esetben válasszuk olyan edzésformát, amelybe kevesebb a rázkódás, kerüljük a hosszútávfutásokat és a nagyon ugrálós aerobik órákat. 

Kifogás nem lehet:)

É

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr667055405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása